30 Nisan 2013 Salı

TKK MANİSA ::: 600 yıllık Manisa bezinin marka tescili alındı...

600 yıllık Manisa bezinin marka tescili alındı
Manisa Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi, Türk Patent Enstitüsü'nden Osmanlı Devleti zamanında saraylara gönderilen ve donanmanın yelkenlerinde kullanılan Manisa bezinin, marka tescilini aldı. Manisa Türk Kadınlar Konseyi'nin yaptığı çalışmalar ne...
29 Nisan 2013 Pazartesi - 09:53
TÜRK KADINLAR KONSEYİ
MANİSA ŞUBE BAŞKANI
MÜBECCEL KAFKASLI
Manisa Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi, Türk Patent Enstitüsü'nden Osmanlı Devleti zamanında saraylara gönderilen ve donanmanın yelkenlerinde kullanılan Manisa bezinin, marka tescilini aldı. Manisa Türk Kadınlar Konseyi'nin yaptığı çalışmalar neticesinde, yıllardır susan tezgâhlarda yeniden hayata dönen 600 yüzyıllık tarihe sahip Manisa bezinin üretimi, artık Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi tarafından yapılacak. İlk etapta 10 kadını istihdam eden kooperatif, mayıs ayı başında üretime başlayacak. Kooperatif, kısa süre içerisinde yeni yerler bulacak ve buralarda kurulacak tezgâhlarda Manisa bezi dokuyacak 50 kadın daha istihdam edilecek.
Bir restoranda basın toplantısı düzenleyen Türk Kadınlar Konseyi Başkanı Mübeccel Kafkaslı, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi'ni bir yıl önce kurduklarını söyledi. Kafkaslı, bir yıl gibi kısa bir sürede de Türk Patent Enstitüsü'nden Manisa bezinin marka tescil belgesini aldıklarını söyledi.
Manisa bezi artık kooperatiften başka kimsenin üretemeyeceğini belirten Kafkaslı, kooperatifin Manisa'ya yeni bir ufuk açacağını, yeni bir hizmet vereceğini bildirdi. Bu gibi tescillerin çok geç gelmesine rağmen, kendilerine bir sene içerisinde Bundan sonra hızlı bir çalışma içerisine girerek seri üretime başlayacaklarını dile getiren Kafkaslı, "Ürünlerimizin başında ipek kumaşlar gelecek. Önümüzdeki ay hakiki ipekleri dokuma olarak çıkaracağız. İpliklerini siparişini verdik, tezgâhlarımız hazır. Çok güzel bir ürün olacak. Manisa'da kooperatifimiz ile beraber başlattığımız ipek şallar Manisa'nın pamuğu olduğu için sentetiği olmayan bir ürün çıkardık. Dolayısıyla eskilerde unutulan 600 seneye dayanan bu tarihi bezimizi dünyaya yaymaya, Anadolu'nun her yöresine yaymaya çalışıyoruz." dedi.
Kooperatifin verdiği hizmetin doğrudan doğruya Manisa'ya verilen bir hizmet olduğuna değinen Kafkaslı, "Buradan gelecek gelirlerle çalışan kadınlarımızın maaşlarını ödeyeceğiz. Artanından da üniversite öğrencilere burs vereceğiz." diye konuştu.
Yüzyıllar önce şehrin kültürüne giren Manisa bezinden saraylara özel kumaş, iç ve dış giysi, gemilere yelken üretilmiş. Bezin en önemli özelliği, Manisa'da yetiştirilen pamuktan dokunması. Manisa bezi, dört ağaç türünden oluşan tahta tezgâhlarda dokunmuş. Yarım asır önceye kadar yaşamış, sonra tezgâhlar susmuş. Şimdi tekrar ortaya çıkarılan bu el sanatının, turistik ürün olarak kullanılmasının yanında Avrupa'ya açılması da hedefleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder